Specs

Playstation 4 Pro. Wat is Native 4K precies?

Playstation 4 Pro Native 4K? Wat is Native 4K precies?

Misschien heb je de termen Native 4K of Upscale 4K al eens eerder voorbij zien komen.

Op deze pagina lees je wat deze 2 termen inhouden en wat de verschillen zijn.


Playstation 4 Pro Native 4K & Upscale 4K

Als eerst gaan we even kijken naar wat 4K precies is. De term 4K verwijst naar de beeldresolutie van 4000 pixels horizontaal bij 2000 pixels verticaal.Playstation 4 pro native 4k

Tegenwoordig hebben de meeste mensen nog een 1080p televisie (Full HD). Dit verwijst weer naar een resolutie van 1920 pixels bij 1080 pixels verticaal. Dit betekend dus dat de resolutie van een 4K televisie bijna 4 keer zo groot is.

Native 4K is op dit moment nog voor veel mensen een duur alternatief. 4K tv`s zijn ook een stuk duurder als Full HD tv`s. Daarom wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van het Upscalen van games.

Wat is dan het verschil tussen Native & Upscaling?

Upscaling is een proces waarbij content van een lagere resolutie gemanipuleerd wordt, zodat deze de volledige aantal pixels gebruikt van je 4K tv. De 4K resolutie wordt als het ware nagemaakt, zonder dat de content ook werkelijk 4K is.

Als een game van 1080p nu zou worden uitgerekt tot een 4 keer zo grote resolutie, dan zou het beeld natuurlijk heel slecht zijn. Hier hebben ze wat op gevonden, namelijk interpolation.

Interpolation is een techniek waarbij de orginele content wordt aangevuld door slimme pixels, die de lege ruimte opvullen. Zo wordt het beeld dus ge-upgrade naar een standaard 4k resolutie.

Het opvullen van de lege ruimte tussen de pixels zal niet altijd even nauwkeurig zijn. Dit gaat dan ook ten koste van de kleuren en details.

Dit wil natuurlijk niet gelijk zeggen dat upscaling slecht is. De kwaliteit van de games krijgen een flinke upgrade en zullen er dan ook zeker wel beter uit zien dan de 1080p versies.

Native 4K is gewoon content die standaard al de kwaliteit van 4K heeft. Hier valt dan ook verder niet veel over te vertellen. Native 4K is gewoon de echt 4K resolutie.

Wanneer heeft 4K echt nut?

Hoe dichter je bij je beeldscherm zit, hoe meer details je kan zien. Daarom is het handig om niet te dicht op je scherm te zitten. Op een grotere afstand zal je dan ook nooit de pixels kunnen zien.

Het verschil tussen 1080p en 4K zal op een afstand dan ook nauwelijks te zien zijn.

Wanneer heeft 4K dan wel nut?

Op de grafiek hier onder kan je zien wanneer het nut heeft om een 4K scherm te gebruiken.

Playstation 4 Pro native 4K

Wanneer je dus een 50 inch televisie hebt, en je zit op een afstand van 1,8 m vanaf je tv. Dan is het beter om een 4K televisie te hebben.

Bij 1080p zou je vanaf deze afstand de pixels moeten kunnen zien, en bij een 4K televisie is het aantal pixels natuurlijk 4 keer zo groot. Je zal dan op een korte afstand een scherper beeld zien.

Playstation 4 Pro Native 4K

Dat je op de Playstation 4 Pro geen 4K blu-rays kan afspelen is al bekend. Het is dus alleen mogelijk om in 4K te streamen.

Wat we wel weten is dat er ook echte Native 4K games komen voor de PS4 Pro, waar onder Elders Scrolls Online en The Last Of Us. Deze games zullen er dan ook mooier uit zien dan ooit.

Hoewel de meeste games voor de PS4 Pro geupscaled zijn, zullen er zeker nog meer Native 4K games gaan komen.

Wil je nog meer weten over de Playstation 4 Pro? Kijk dan even op http://playstation4probestellen.nl/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.